GHIDUL EXPLICATIV​

Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale.

   Secretariatul General al Guvernului, în calitate de beneficiar, și Ministerul Afacerilor Interne, în calitate de partener, implementează proiectul: „Guvernare transparentă, deschisă și participativă – standardizare, armonizare, dialog îmbunătățit” – cod SIPOCA 35, cu aplicare națională, care se derulează începând cu 27 iulie 2018.

   Scopul proiectului constă în creșterea gradului de transparență a actului de guvernare la nivel central și local. Un obiectiv implicit al proiectului vizează identificarea disfuncționalităților de ordin legislativ pentru promovarea unei abordări unitare în aplicarea legislației privind liberul acces la informații de interes public și transparența decizională.

   În vederea atingerii rezultatelor proiectului, în perioada 30-31 octombrie 2018, se vor organiza grupuri tematice de lucru pentru clarificarea aspectelor identificate ca interpretări limitative, care pot restrânge liberul acces la informații de interes public, respectiv pentru inventarierea practicilor neuniforme în organizarea de consultări publice.

   Astfel, Secretariatul General al Guvernului invită reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale la întâlnirea privind uniformizarea practicilor în acest domeniu, în data de 31 octombrie 2018, începând cu ora 09:30, la Hotel Marshal Garden, Calea Dorobanți nr.50B, sector 1, București, sala Panoramic 1, etaj 5. Înscrierea participanților se face în limita a 50 de locuri alocate reprezentanților societății civile, în ordinea cronologică a înscrierilor.

   Mulțumindu-vă pentru eforturile comune de a construi un cadru bazat pe încredere și transparență între sistemul public și societatea civilă, vă rugăm să completați formularul de înscriere (apasa aici )  până la data de 22.10.2018, ora 16:00, persoană de contact: Laurențiu Mazilu – consilier, telefon 021.314.34.00, interior 1196.

   Echipa de management a proiectului SIPOCA 35 „Guvernare transparentă deschisă și participativă – standardizare, armonizare, dialog îmbunătățit”, implementat de Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social (MCPDS), alături de Secretariatul General al Guvernului (SGG) și Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a discutat în perioada 29-30 august 2017 cu reprezentanții instituțiilor publice responsabili cu aplicarea Legii nr.544/2001, respectiv 52/2003.

Poca 2019

   Instituțiile unde au avut loc înterviuri față în față, prevăzute în activitatea nr. 4 a proiectului, sunt Consiliul Județean Brașov respectiv Ilfov și Primăria Municipiului Turnu Măgurele unde expertul pe transparență a identificat o diversitate de problematici în aplicarea legislației transparenței.

   Prin intermediul acestui proiect european echipa de managemnt își propune, în această etapă, să realizeze aprofundarea situației actuale a modului de aplicare a prevederilor legale privind accesul la informațiile de interes public și transparența decizională, atât în plan central cât și în plan local, în vederea clarificării aspectelor specifice legate de modul de aplicare a actelor normative.

   Obiectivele proiectului „Guvernare transparentă deschisă și participativă – standardizare, armonizare, dialog îmbunătățit” sunt atât creșterea capacității instituțiilor publice de a asigura părților interesate un nivel ridicat de acces la informații de interes public cât și îmbunătățirea gradului de participare publică și de armonizare a procesului de consultare pentru asigurarea transparenței decizionale.

    Astăzi, 24 august 2017, expertul pe transparență, Otilia Anghel alături de Ana Maria Patrichi manager de proiect și Alexandra Boncu asistent proiect SIPOCA 35 „Guvernare transparentă deschisă și participativă – standardizare, armonizare, dialog îmbunătățit”, au discutat cu responsabilii cu aplicarea legilor transparenței din Primăria Municipiului Câmpina respectiv Consiliul Județean Prahova.

   Proiectul SIPOCA 35 este implementat de Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social (MCPDS), alături de Secretariatul General al Guvernului (SGG) și Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și își propune, în această etapă, să realizeze aprofundarea situației actuale a modului de aplicare a prevederilor legale privind accesul la informațiile de interes public și transparența decizională, atât în plan central cât și în plan local, în vederea clarificării aspectelor specifice legate de modul de aplicare a actelor normative.

    Obiectivele proiectului „Guvernare transparentă deschisă și participativă – standardizare, armonizare, dialog îmbunătățit” sunt atât creșterea capacității instituțiilor publice de a asigura părților interesate un nivel ridicat de acces la informații de interes public cât și îmbunătățirea gradului de participare publică și de armonizare a procesului de consultare pentru asigurarea transparenței decizionale.

Sari la conținut